top of page
נווה צדק

נווה צדק הנה השכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומות יפו. תרומתה של השכונה להתפתחותה של התרבות הישראלית על מגוון רבדיה היא רבה. כאן החלה להתפתח השפה העברית, כאן החלה את דרכה הספרות הישראלית של העת החדשה, כאן החלה להתפתח ההוויה הישראלית והיא הנדבך להקמתה של העיר תל אביב.

השכונה שכיום מהווה שכונת יוקרה עברה גלגולים ותהפוכות רבות אותן נסקור במהלך הסיור.

את הסיור נתחיל ממתחם התחנה שם נספר על הרכבת הראשונה במזרח התיכון והתרומה שלה להתפתחות המסחר בין ירושלים ויפו. משם נמשיך לשכונת נווה צדק הציורית. 

בתוך שיטוט ברחובותיה הקסומים של "פאריס הקטנה" כפי שנקראה בתחילת ימיה נסקור את פועלם של מייסדיה- שמעון רוקח, אהרון שלוש, חיים אמזלג וזרח ברנט. נספר את תרומתם של אנשי הרוח והספר- הרב קוק, ש"י עגנון, הסופרת דבורה בארון, שמחה בן ציון, יוסף חיים ברנר ואחרים. הסיור ישלב את ההוואי השכונתי באמצעות סיפורי אהבה, שירים ואנקדוטות מעניינות- עם מי התאהב הסופר ש"י עגנון, סיפור אהבתם של ליאון מג'רו וחנה רוקח, ספורם של שמחה שלוש והרופא יוסף פומרוק ועוד...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

פירוט מורחב של מסלול הסיור-

את הסיור נתחיל ממתחם התחנה- תחנת הרכבת הראשונה במזרח התיכון. משם ניכנס לשכונת נווה צדק דרך רחוב נווה שלום, הרחוב שמציין שכונה שהוקמה על ידי זרח ברנט שם נספר את סיפורו של ברנט. נמשיך למרכז סוזאן דלאל- קריית החינוך של נווה צדק. כאן היו שני בתי ספר,  האחד של בנים שהיה באחריות אליאנס או כ"יח (כל ישראל חברים) בו דברו בצרפתית, והשני בי"ס  לבנות באחריות חובבי ציון ובו דיברו עברית. נמשיך לרחוב שלוש ונעבור דרך ביתו של אהרון שלוש בונה השכונה. מול ביתו של אהרון שלוש, נמצא ביתם של שלמה ורבקה אבולעפיה, מורה ותלמידה אשר התחתנו והביאו 8 ילדים וגרו בבית זה. בחדר בקומה השנייה התגורר הסופר ש"י עגנון שם כתב ספרים רבים על תל אביב. מבית אבולעפיה נמשיך לבית הסופרים שם התגוררה הסופרת דבורה בארון עם בעלה יוסף אהרונוביץ' והעיתונאי  יוסף חיים ברנר שנהרג בפרעות תרפ"א. נמשיך ברחוב רוקח עד שנגיע לביתו של שמעון רוקח שהיה היוזם של הקמת השכונה ושל פרויקטים נוספים בתל אביב- בית הקברות של טרומפלדור, אגודת "בני ציון" שמטרתה היה סיוע לנזקקים שבין תושבי יפו היהודים, "פרדס"- קואופרטיב של הפרדסנים ששמרה על האינטרסים ותנאי העבודה שלהם. ביתו של שמעון רוקח תוכנן על ידי אדריכל אוסטרי. כיום מתגוררת נכנדתו לאה מג'ו מינץ בבית שנרכש ושופץ על ידה בשנת 1984. נצא לרחוב פינס ושם נעמוד מול הראינוע הראשון של תל אביב- עדן. בראינוע זה שהוקם בחילת שנות העשרים והיווה מוקד תרבותי של השכונה וסביבתה. מהריאנוע נמשיך לבתים התאומים – בתיהם של שניים מנכדיו של אהרון שלוש. מכאן נמשיך לקיוסק השני של תל אביב ונחזור דרך רחוב שבזי - רחובה הראשי של השכונה עד לנקודת ההתחלה.

המחזות לילדים
1980-01-01 00.00.18.jpg
1980-01-01 00.00.06.jpg
20201029_141051.jpg
20201029_141257.jpg
20201029_141726.jpg
bottom of page